Kenali Pengasas Shaklee dan Pencipta Multivitamin Pertama di Dunia

Shaklee diambil sempena nama pengasasnya iaitu Doktor Forrest C Shaklee.

Siapakah Doktor Forrest C Shaklee? Men saya ceta serba sedikit berkenaan beliau.


Patung Dr. Forrect C Shaklee diletak dalam office HQ Shaklee
di Pleasanton untuk dijadikan kenangan.

Dr Forrest C Shaklee dilahirkan pada bulan November tahun 1894 di Carlisle, Iowa. Sewaktu beliau dilahirkan, beliau disahkan mengidap penyakit 'tuberculosis' (batuk kering). Doktor kemudian meramalkan beliau hanya boleh hidup sehingga berumur 8 tahun.

Disebabkan penyakit beliau, keluarganya membuat keputusan untuk berpindah dari Carlisles (kawasan lombong arang batu) ke utara iowa kerana mereka percaya rawatan terbaik untuk batuk kering adalah udara yang bersih dan segar serta rehat yang mencukupi.

Zaman kanak-kanak beliau banyak dihabiskan dengan berehat dan memerharitkan alam sekitar. Apabila beliau sudah meningkat remaja, doktor berpuas hati dengan kesihatan beliau dan mengatakan penyakit tuberculosis beliau adalah terkawal. Walau bagaimanapun, beliau tetap tidak sesihat dan secergas remaja lain yang seusia dengannya.

Setelah sekian lama mengamalkan pemakanan yang penuh dengan nutrisi, kesihatan Dr Shaklee bertambah baik. Ada yang mengatakan ia merupakan satu keajaiban pada zaman tersebut. Walaupun peningkatan kesihatan Dr Shaklee agak perlahan namun ia semakin baik setiap hari. Disebabkan oleh itu, pada usia yang masih muda Dr Shaklee telah menerapkan dalam diri beliau bahawa kesihatan yang optimum semuanya bermula dengan sumber nutrisi yang lengkap, alam sekitar yang tidak tercemar dan senaman.

Apabila meningkat dewasa, Dr Shaklee memilih untuk belajar dalam 'Chiropratic' bersama dengan sahabatnya B.J Palmer. Selain itu, Dr Shaklee turut mempunyai ijazah dalam bidang nutriri, biokimia, falsafah dan juga ijazah dalam bidang kerohanian. Ada juga yang bertanya kepada Dr Shaklee mengapa memilih chiropatric dan tidak memilih kedoktoran. Dr Shaklee berkata,

"Saya tidak memperkecilkan kebolehan seorang doktor tetapi bidang doktor dan bidang saya adalah jauh berbeza. Doktor dilatih untuk menyembuhkan penyakit tetapi saya lebih berminat untuk membina kesihatan"

"Saya tidak memperkecilkan kebolehan seorang doktor tetapi
bidang doktor dan bidang saya adalah jauh berbeza.'' Kata Dr. Shaklee

Pada tahun 1915, Dr Shaklee membuka premis chiropratic beliau yang pertama di Rockwell City, Iowa. Dr Shaklee banyak menyentuh tentang diet pesakit-pesakit beliau. Pada ketika itu amalan pemakanan yang tidak adalah sesuai yang luar biasa pada zaman tersebut.

Pada tahun yang sama, Dr Shaklee telah mencipta vitamin pertama dunia yang dinamakan sebagai 'Vitalized Minerals'. 'Vitalized Minerals' ini dihasilkan melalui mengasingkan mineral dan sebatian semulajadi dari sayur-sayuran. Pada tahun yang sama juga, beliau disertai dan bekerjasama ddngan seorang ahli biokimia dari Poland iaitu Casimir Funk. Casimir Funk menamakan sebatian yang dihasilkan oleh Dr Shaklee sebagai vitamin dan di situlah bermulanya perkataan vitamin digunakan sehingga kini.

Vitamin pertama dunia yang dinamakan sebagai 'Vitalized Minerals'
dan kini dikenali sebagai Vitalea Iron Formula
Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada anda semua. Sharing is Caring.

Coretan by Sylvia.
Email: sylvia.shaklee@yahoo.com
Facebook : Sylvia Yong

7 Tips Untuk Kekalkan Berat Badan Sihat Di Hari Raya

Tinggal beberapa hari lagi Hari Raya Aidilfitri bakal tiba kan...

Walaupun saya non-muslim tapi turut teruja menanti perayaan ini setiap tahun.
Terbayang-bayang dah juadah dan lauk pauk yang terhidang masa rumah terbuka hari raya sanak saudara dan sahabat handai. Overkan? Hahahaa

Tapi macam mana mau kekalkan berat badan yang sihat sepanjang hari raya ni memandangkan jemputan rumah terbuka sana sini?
Jom Kekalkan Berat Badan Sihat Di Hari Raya

Hah, saya mau kongsikan beberapa tips yang boleh kita amalkan supaya berat badan kekal dan sihat walaupun banyak rumah terbuka kita bakal kunjungi.

Antara tips yang berkesan dan tidak membebakan ialah :

1. Wajib bersarapan sebelum berkunjung rumah terbuka.
Yang ni biasa ramai akan terskip bila sibuk berurusan di dapur dan urus anak-anak.. hehehe
Sarapan penting agar perut dialas dengan makanan untuk elak gastrik dan kekal bertenaga awal pagi.

2. Bila berkunjung ke rumah terbuka, banyak minuman manis terhidang kan dan cuba kurangkan pengambilan minuman bergas dan air manis; minum banyak air kosong. Kalau teringin sangat minum air manis, ambil setengah atau satu cawan mencukupi.

3. Kalau rumah terbuka raya memang tidak sah hidangan juadah kuih muih, kek dan lauk pauk yang pelbagai jenis dan sedap-sedap kan.. dan kebanyakkan makanan semua ni tinggi kalori, tinggi gula dan berlemak. Hehehe
Cuba elakkan memakan makanan berlemak,  berminyak dengan kuantiti yang banyak. 

4. Elakkan memakan makanan ringan di antara waktu makan. Sebaliknya boleh gantikan dengan sekeping biskut krim kraker dengan secawan kopi atau teh kurang manis (rendah lemak). Ataupun makan buah-buahan sebagai ganti. mengamalkan makanan tambahan untuk mengelakkan berat berlebihan. 

5. Makan dengan tertib dan tidak gelojoh walaupun banyak makanan sedap-sedap terhidang😄
Mengunyah makanan lama agar sistem pencernaan tidak terjejas dan boleh elak sembelit.

6. Kalau hadir rumah terbuka untuk makan tengah hari atau malam, banyakkan pengambilan serat yang tinggi seperti lauk sayur berbanding lauk daging dan ayam. Selain dapat mengawal pengambilan kalori yang tinggi dan juga boleh atasi heart burn @ pedih ulu hati yang teruk.

7. Jangan lupa ambil supplement untuk membakar dan membuang lemak dan kolestrol berlebihan dari pemakanan sepanjang raya seperti lecithin, Alfalfa Herblax dan Omegaguard sebelum pergi ke rumah terbuka ya.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada anda semua. Sharing is Caring.

Coretan by Sylvia.
Email: sylvia.shaklee@yahoo.com
Facebook : Sylvia Yong


Psoriasis Penyakit Kulit dan Cara Mengatasinya

Pernah dengar Psoriasis?

Kalau tak pernah dengar takpa, hari ni kita kupas dan mengenali lebih dekat dengan Psoriasis.

Psoriasis merupakan sejenis penyakit kulit tetapi ia berbeza dengan kurap, sebab ia tidak berjangkit.

Pesakit psoriasis biasanya mengalami tompok-tompok dan bersisik pada siku, lutut, kulit kepala, dada dan bahagian bawah belakang badan. Walau bagaimanapun, ianya boleh timbul di mana-mana permukaan kulit termasuk di bahagian sulit. Psoriasis juga boleh melibatkan kuku yang menjadi rapuh dan kekuningan dan ada juga yang mengalami masalah sendi-sendi (arthiritis).

Pesakit Psoriasis memerlukan rawatan berpanjangan untuk mengawal penyakitnya dan mereka memerlukan pemahaman yang baik tentang penyakit tersebut agar tidak menjejaskan keyakinan diri mereka.

Psoriasis sebenarnya adalah keadaan di mana sel-sel kulit mengalami proses matang yang lebih cepat dari biasa. Jika sel-sel biasa mengambil proses kitaran selama 28 sehingga 30 hari, sel-sel kulit psoriasis pula mengambil masa 3 sehingga 6 hari sahaja.

Akibatnya sel-sel ini bergerak ke atas menuju ke permukaan dengan cepat lalu menghasilkan sisik-sisik tebal yang jelas kelihatan. ianya juga mengakibatkan saluran darah di bawah kulit menjadi lebih lebar dan meningkatkan aliran darah.
Peningkatan bekalan darah ini menjelaskan kehadiran tompok-tompok bersisik ini dan menjadi merah apabila digaru dan mudah berdarah.

Salah satu alternatif untuk atasi masalah ini ialah kuatkan immune system dan mecegah keradangan pada kulit. Untuk itu, vivix sangat membantu dalam penyakit Psoriasis dan banyak testimonial telah dikongsikan oleh Pesakit Psoriasis.

Vivix merupakan minuman botanikal yang sangat tinggi kandungan antioksidanya membantu untuk memulihkan penyakit di peringkat sel. Apabila sel sihat, badan pun akan sihat.

Vivix mengandungi resveratrol yang terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol di pasaran.

Kandungan polifenol yang didapati di dalam reseveratrol Vivix adalah 50 kali lebih bertenaga daripada vitamin C dan vitamin E. 

Antioksida ini adalah anti radang yang sungguh kuat pada kulit, mengurangkan kesan pada kulit yang mempunyai masalah rosacea, eczema, psoriasis dan jerawat kronik. Polifenol mampu mempercepatkan penyembuhahan luka pada kulit bagi mengelakkan merebak dan seterusnya mengakibatkan masalah alahan pula.

Testimonial Vivix Pesakit Psoriasis

Testimonial Vivix Pesakit Psoriasis

Testimonial Vivix Pesakit Psoriasis

Testimonial Vivix Pesakit Psoriasis


Jika anda mengalami masalah seperti di atas dah cuba macam-macam rawatan, anda boleh cuba ikhtiar dengan Vivix Shaklee ini.

Untuk Order, Sila klik kotak biru untuk Online Order. Jika ada sebarang soalan, boleh hubungi saya bila-bila masa.


              KLIK SINI UNTUK ORDER :

 Order Vivix


Sylvia Yong | ID: 591956 | Call / SMS / Whatsapp 014-3559395

Email: sylvia.shaklee@yahoo.com
Facebook : Sylvia Yong

Tanda-Tanda Alzheimer / Penyakit Nyanyuk Dan Cara Atasinya

Alzheimer's atau lebih dikenali sebagai penyakit nyanyuk merupakan berlakunya plak Beta-Amyloid di dalam otak penghidap Alzheimer.

Alzheimer bukannya berlaku kepada orang2 tua sahaja tetapi boleh berlaku kepada individu seawal 20-an.



Kajian menunjukkan resveratrol membantu membuang plak beta amyloid di dalam otak dan mencegahnya daripada terbentuk.

10 tanda awal yang sering berlaku kepada pengidap Alzheimer :

1. Mudah lupa atau hilang ingatan
Ini merupakan tanda awal bagi penyakit Alzheimer di mana seseorang itu lupa perkara atau peristiwa yang baru saja berlaku, lupa nama orang, lupa tarikh atau peristiwa penting, bertanyakan maklumat yang sama berkali-kali, bergantung kepada catatan/alat/memo atau peringatan daripada ahli keluarga untuk mengingati sesuatu perkara atau temujanji.

2. Sukar membuat dan mengikut perancangan atau menyelesaikan masalah
Ini berlaku kerana pengidap Alzheimer mempunyai kurang daya tumpuan terhadap kerja yang dilakukannya.

3. Sukar menyelesaikan kerja-kerja harian biasa di rumah, di tempat kerja atau di tempat-tempat lain

4. Keliru dengan masa dan tempat
Pengidap Alzheimer sering keliru dengan tarikh,dan kadang-kadang keliru atau lupa bagaimana ia boleh sampai di sesuatu tempat.

5. Masalah memahami imej gambar atau masalah penglihatan
Mereka juga mungkin sukar membaca, menganggarkan jarak dan menentukan warna, tidak mengenali bayangan sendiri dalam cermin kerana disangkanya orang lain.

6. Masalah mencari perkataan yang tepat semasa bercakap atau menulis.

7. Lupa tempat letak barang dan tidak dapat mengingati kembali peristiwa sebelum itu
Contohnya: Lupa tempat letak cermin mata, kunci, meletakkan sesuatu barang di tempat yang tidak wajar, dsb. Akhirnya, lupa nama ahli keluarga dan benda yang biasa digunakan setiap hari.

8. Kurang/lemah pertimbangan dalam penilaian sesuatu perkara
Ini menyebabkan pengidap penyakit Alzheimer membuat keputusan yang kurang bijak atau memudaratkan, terutamanya yang berkaitan dengan kewangan, pelaburan, dsb.

9. Mengasingkan diri daripada bersosial atau aktiviti sosial

10. Perubahan mood dan personaliti

Apa Terjadi Kepada Otak Pesakit Alzheimer?

Saiz otak tersebut bukan saja mengecut malah, dipenuhi dengan gumpalan protein yang luar biasa yang dipanggil plak amiloid dan serat yang berbelit-belit (neuro fibrillary).
Amiloid protein yang membentuk sel-sel plak protein, dipercayai menyebabkan perubahan kimia otak. Kemusnahan sel-sel saraf ini menyebabkan neurotransmitter yang berfungsi menyampaikan mesej dari satu neuron pada neuron lain terjejas.

Bagaimana Resveraterol membantu pesakit Alzheimer?

Kajian yang dilakukan oleh pakar pada tahun 2015 mendapati dengan memberikan Resveraterol dalam dos yang tinggi kepada pesakit Alzheimer tahap kemerosotan fungsi otak semakin berkurangan.
Pesakit diberikan Resveraterol yang bersamaan dengan 1000 botol wine setiap hari.

Maknanya, keadaan pesakit Alzheimer tidak jadi makin kronik!

Didapati bahawa kadar protein beta amiloid40 kekal pada tahap yang sama dan tidak berkurangan sepertimana terjadi kepada pesakit lain.

Resveraterol Mengurangkan Keradangan di Otak.

Otak pesakit Alzheimer biasanya mengalami kerosakan disebabkan oleh keradangan .

Keradangan terjadi disebabkan oleh protein yang tergumpal di dalam otak.

Vivix yang mengandungi Polifenol mempunyai komponen Resveratrol yang 10 kali ganda lebih tinggi daripada resverstrol di pasaran. 

Vivix yang merupakan tonik jus anggur yang tinggi anti-oksidanya melindungi sel & DNA otak dari termusnah.




Testimonial Vivix untuk Pesakit Alzheimer's

Jika anda mengalami masalah seperti di atas dah cuba macam-macam rawatan, anda boleh cuba ikhtiar dengan Vivix Shaklee ini.

Untuk Order, Sila klik kotak biru untuk Online Order. Jika ada sebarang soalan, boleh hubungi saya bila-bila masa.

              KLIK SINI UNTUK ORDER :



Sylvia Yong | ID: 591956 | Call / SMS / Whatsapp 014-3559395

Email: sylvia.shaklee@yahoo.com
Facebook : Sylvia Yong



Cara Merawat Jerawat Dengan Shaklee

Stress dengan masalah jerawat dan balik-balik mencuba pelbagai cara merawat jerawat?

Semua orang pasti mengidam kulit muka yang sihat, halus dan gebu kan.. termasuklah diri saya.

Hari ni mau kongsikan testimonial jerawat adik-adik manis dari kulit muka berjerawat, kusam & berparut menjadi kulit Lembut & Gebu selepas mengambil ESP, Vit C, Vit E dan GLA Complex untuk merawat jerawat mereka.

Parut Jerawat Makin Pudar dan Hilang denga Set Jerawat Shaklee

Jerawat Batu Makin Mengecut dan Hilang

Muka Berjerawat Teruk dan Bernanah.
Kini dah Gebu dan Halus Kulit Muka Dengan
Set Jerawat Shaklee



Bagamana produk merawat jerawat ini membantu menyihatkan kulit kembali.

Vita-E Complex
√ Menjaga kesegaran dan keremajaan kulit
√ Melindungi kulit dari sinar ultra-ungu
√ Menjaga kelembapan kulit
√ Memudarkan parut jerawat
√ Menghapuskan radikal bebas yang merosakkan sel

Vita-C
√ Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit daripada pencemaran udara dan sebagainya
√ Merangsang pembentukan dan peningkatan produksi kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan, serta kehalusan kulit
√ Mencerahkan kulit dan memudarkan parut jerawat

ESP
√ Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri
√ Bantu hilangkan parut jerawat di muka & stretchmark
√ Menghasilkan sel-sel kulit yang sihat dan bersih

GLA Complex 
√ Menghilangkan jerawat dan parut dengan berkesan.
√ Memperlahankan proses penuaan.
√ Memberikan tona warna kulit muka sekata.
√ Membantu mengurangkan keradangan pada kulit.
√ Membetulkan hormon
√ Sangat sesuai untuk mereka yang memiliki kulit jerawat batu.

Ini lah antara khasiat Vit E, Vit C, ESP dan GLA Complex yang membantu merawat jerawat kita.

=================================
Perkongsian testimonial dari Lily yang trauma dengan jerawat teruk bernanah dan akhirnya muka kembalij sihat dan lawa.

Hello 🙋🏻saya mau share kisah saya ...
Mmg dri dulu berjerawat teruk.. try macam2 produk.. beli d farmasi segala .. ending dia,makin lgi menjadi 
✔️mengelupas
✔️pedih tak terkata mcm koyak sdh sa punya kulit ni tau
✔️bernanah ada darah2 lagi 
Macam-macam la... bermula la saya dipandang semacam... macam mereka geli nampak muka sy.. siapa yang tidak down masa tu kan.. sy memang down berabis tahap gaban
Sampai boyfriend saya jadi tempat saya kasi lepas kemarahan saya terus dia tidak brani mau cakap apa-apa pasal kulit saya... 
✔️stress
✔️give up 
Macam2 perasaan sy masa tu... Tuhan ja la yg tau.. 
Tahun lalu, kakak saya paksa makan vit c plus shaklee (lama sudah saya tau ni shaklee cuma belum pernah cuba) .. sy masuk member,beli vit c plus.. itu jer akak mampu.. masa tu bulan 8 2016... alhamdullilah lepas 3bulan, ada pula perubahan dia punya excited masa tu.. jadi saya tambah lagi ESP sama GLA ... sampai skarang saya makan 3 tu utk kulit... ada juga yg lain tapi sy fokus 3 ni dulu
Makan-makan sampai la skarang ni,tinggal parut jak percaya ka? Ada gambar sy ni sbgai bukti... hehe 
Skarang ni bukannya tiada jerawat.. jerawat ada juga tapi tidak la SETERUK mcm dulu... jerawat naik sebiji dua masa mo period n lepas period 😘
Perkongsian Testimonial dari Lily

Jika anda mengalami masalah jerawat dan dah cuba macam-macam rawatan, anda boleh cuba ikhtiar dengan Set Jerawat Shaklee ini.

Untuk Order, Sila klik kotak biru untuk Online Order. Jika ada sebarang soalan, boleh hubungi saya bila-bila masa.

              KLIK SINI UNTUK ORDER :
 Order Set Jerawat Shaklee


Sylvia Yong | ID: 591956 | Call / SMS / Whatsapp 014-3559395

Email: sylvia.shaklee@yahoo.com
Facebook : Sylvia Yong







Top 10 Best Seller Shaklee in Malaysia

Jeng jeng jeng... Hari ni saya ingin memperkenalkan Top 10 Best Seller Shaklee di Malaysia.

Ini merupakan barisan Top 10 Best Seller dalam Shaklee.

Mari saya memperkenalkan secara ringkas produk2 yang terlajak habis ni☺.

1. Vivix - satu-satunya produk yang berbentuk cecair di Shaklee. Vivix sangat exclusive dan dipatenkan ini dihasilkan oleh bahan botani yang terunggul iaitu Anggur Mascadine, Lobak Uggu, Polyganum Cuspidatum dan Elderberi Eropah yang kaya dengan Polifenol menjadikan Vivix mempunyai resverator 10 kali ganda daripada resveratrol d pasaran.


2. ESP - Protein yang dihasilkan daripada kacang soya non-gmo yang bermutu tinggi. Minuman instant berkhasiat yang digemari ramai.


3. OmegaGuard - Minyak ikan yang dibuat 3kali penyulingan bagi memastikan bebas dari sebarang merkuri dan bahan merbahaya. Minyak ikan yang kaya dengan omega-3 sesuai untuk kanak-kanak sehingga warga emas.


4. Vit C Plus - mempunyai system sustained release yang melepaskan 100mg setiap jam selama 5 jam bagi memastikan penyerapan sempurna dalam badan. Diperbuat daripada ekstrak Jagung yang sangat selamat untuk orang yang ada gastrik.


5. OsteMatrix - Kalsium Shaklee yang dilengkapi dengan Magnesium dan beberapa mineral menjadi OsteMatrix sangat membantu dalam masalah kekejangan otot, sakit tulang sendi, sembelit dan juga osteoprosis.


6. Alfalfa Complex - Raja segala Tumbuhan ni hanya diproses di California dengan mengambil daun alfalfa sahaja. Terdapat lebih 300 jenis nutrient dalam Alfalfa Complex. Kalu di Malaysia, dikenali sebagai Kacip Fatimah yg sangat berkhasiat untuk wanita.


7. Vita E - Mengandungi Selenium menjadikan Vit E lebih powerful. Selain untuk kecantikan, Vit E bagus untuk jantung dan kesuburan lelaki.


8. Vitalea Iron Formula - Merupakan Multivitmin pertama di dunia dan telah berusia lebih 100 tahun. Mengandungi 28 jenis multivitamin dan multimineral untuk melengkapkan keperluan nutrisi badan.


9. Collagen Powder - Collagen Shaklee dihasilkan daripada sisik Ikan Merah laut dalam yang mempunyai 1000 dalton collagen yang mudah diserap pada kulit kita. Collagen Shaklee bertindak 3 cara iaitu keanjalan, penghidratan dan antioksidan.


10. Lecithin - dikenali sebagai Pengemulsi lemak semulajadi dan juga penghubung Neurotrasmitter otak kita. Lecithin diekstrak daripada kacang soya organik bukan-GMO dimana setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya, 800mg kolin dan 48mg inositol.




Jommm cuba produk Top 10 Best Seller Shaklee hari ni.

Untuk Order, Sila klik kotak biru untuk Online Order. Jika ada sebarang soalan, boleh hubungi saya bila-bila masa.

             
KLIK SINI UNTUK ORDER :
 Order Top 10 Best Seller Shaklee




Sylvia Yong | ID: 591956 | Call / SMS / Whatsapp 014-3559395

Email: sylvia.shaklee@yahoo.com
Facebook : Sylvia Yong

Tips Penjagaan Kesihatan Yang Simple Tetapi Berkesan

Sebenarnya sebelum saya belum ikut kelas Detox, saya memang jenis ngappp ja apa yang di depan mata saya, walaupun sebenarnya saya tau cara penjagaan kesihatan saya adalah salah... hehehe

Tapi lepas join kelas detox, hati lebih kuat dan bernekad untuk menjaga kesihatan dengan amalkan gaya hidup dan pemakanan yang sihat. 



So hari ni saya kongsikan Tips penjagaan Kesihatan yang simple tetapi berkesan ikut style saya... chewah😄

Tapi serius, Tips ni telah membantu saya mengurangkan Visceral Fat saya dari bacaan 12 (high) ke 8(normal)☺.
Saya buat pemeriksaan dengan menggunakan Karada Scan Amron yang boleh memberi bacaan kandungan % lemak dalam badan, Visceral Fat, Muscle, kalori, BMI dan Body Age.

Apa tu Visceral Fat?
Visceral Fat ialah lemak yang menyelaputi organ2 dalaman kita terutama d jantung, usus, abdomen etc.. semakin tinggi bacaan Visceral Fat, semakin tebal lemak membaluti organ kita.

Ok, berbalik pada Tips jaga kesihatan.
Dulu, saya jenis suka makan makanan goreng-goreng... dari ayam, sayur dan kuih muih mostly semua menu bergoreng.

Untuk Elak habit ni yang tidak sihat ini, saya nekad dan mula :

1. Buat detox secara intensive selama 7 hari di mana tiada menu berminyak sepanjang 7 hari tu. Semuanya sayur-sayuran, buah-buahan dan isi dada ayam.
Saya amalkan Detox Shaklee di mana menu disediakan.
Best perasaan selepas tamat detox sebab craving berkurangan.

2. Pengambilan air sekurang-kurangnya 3 liters sehari tapi perlu minum habis sebelum jam 8 malam untuk elak berulang alik ke tandas tengah malam.

3. Kalau graving makan goreng-goreng macam kuih pisang, cekodok, ayam goreng, buat sendiri d rumah.. so penggunaan minyak yg sihat dan portion mo mkn pun boleh control.
Klu beli di kedai, selagi tdk abis selagi tu bantai sbb takut membazir😁

Cekodok Home-Made

4. Banyakkan makan buah-buahan berserat tinggi

5. Elakkan minum minuman bergas dan minuman berais.

6. Atasi stress sebab saya jenis kalu stress, nafsu makan menjadi-jadi dan boleh makan banyak.. hahaa

7. Kurangkan pengambilan makanan yang manis dan diproses seperti ice cream, cake, sosej, nugget, makanan dalam tin dan seangkatan dengannya.

8. Pengambilan supplement atau makanan tambahan.
Saya memilih untuk ambil Lecithin, OmegaGuard dan Alfalfa setiap hari untuk memecah dan membuang lemak terutama visceral fat.

9. Buat senaman ringan. Cth : kemas rumah, berkebun, jogging dan lain-lain.

Ok, setakat tu ja tips saya untuk hari ni.
Kalu ada mo tanya pasal Detox, boleh roger-roger saya ya.

Disclaimer : cucur sayur ikan bilis ni saya mkn 2 ketul ja... yg lain tu bukan "hak milik saya"😂

Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada anda semua. Sharing is Caring.

Coretan by Sylvia.
Email: sylvia.shaklee@yahoo.com
Facebook : Sylvia Yong