Cara Atasi Masalah Gastrik Dan Pedih Ulu Hati Dengan Selamat Dan Berkesan

Masalah gastrik sangat common sekarang tidak kira kanak-kanak atau orang dewasa.

Jika anda ada tanda-tanda seperti di bawah, anda berisiko mempunyai masalah gastrik.

• Pedih hulu hati terutamanya pada waktu lewat malam dan awal pagi?
• Terpaksa memuntahkan kembali makanan supaya berasa lega dari penyakit hulu hati?
• Perut rasa senak selama berhari-hari?
• Kerap sendawa dan perut rasa kembung?
• Rasa sentiasa nak buang air besar tetapi bila buang air besar, cuma keluar cairan sahaja?
• Saluran pernafasan menjadi sempit dan sukar bernafas.
• Tidur kurang lena dan selalu berjaga di tengah malam kerana perut kuran selesa?
• Terasa amat lapar walaupun baru sahaja makan.
• Berat badan menurun.

Dulu saya seorang penghidap gastrik yang memang tidak pernah tinggalkan ubat gastrik dimana jua saya berada.. Sentiasa ada dalam beg. Kadang-kadang kalu stress datang dan gastrik jadi teruk sampai muntah-muntah, confirm pergi klinik minta inject.

Tapi sejak mengambil set gastrik shaklee pada tahun 2013, masalah gastrik saya yg berpuluh tahun lama sejak remaja diatasi dan saya sendiri lupa bila saya last telan ubat gastrik.😄
SET GASTRIK & PEDIH ULU HATI

Bagaimana set gastrik ni membantu sebenarnya?

✔ ESP sumber protein membantu menghasilkan sel baru utk luka dan ulser dalam perut.

✔ Ostematrix bantu mengurangkan kekejangan otot perut dan juga meneutralkan asid gastrik dalam perut.

✔ Peppermint Ginger melegakan perut yang kembung dengan membantu mengeluarkan angin dalam perut.

✔ Alfalfa Complex yang bersifat alkali membantu meneutralkan keasidan dalam perut dan membuang toksin dalam badanm

Kalu kamu ada masalah Gastrik macam saya, apa kata ikhtiar Set Gastrik ni. Bukan sahaja gastrik hilang, malah kulit boleh jadi glowing dan tulang makin sihat😍

Di sini, saya ingin kongsikan juga video bagaimana cara atasi masalah Gastrik. Semoga video ini memberi manfaat pada anda semua.



=====================================
Jika anda mengalami masalah seperti di atas, anda boleh cuba ikhtiar dengan set Gastrik ini.

Untuk Order, Sila klik kotak biru untuk Online Order. 

Jika ada sebarang soalan, boleh hubungi saya bila-bila masa di no 014-3559395.

   KLIK SINI UNTUK ORDER :


Sylvia Yong | ID: 591956 | 
Contact no : 014-3559395

Email: sylvia.shaklee@yahoo.com
Facebook : Sylvia Yong

Pengedar Shaklee Malaysia yang Aktif - Kawasan Kota Kinabalu, Penampang & Limbang

Hi kawan-kawan😄

Mungkin ada belum kenal siapa saya kan? acecehhh...

Nama saya Sylvia, mak anak 3 dan surirumah sepenuh masa yang berbisnes online☺.
Boleh panggil saya KakSyl.
Saya Pengedar Shaklee Anda


Saya pengedar Shaklee yang sah dan bisnes leader sejak 2013 masa mula-mula membeli Mealshake untuk anak saya yang underweight gara-gara picky eater (walaupun masa lahir tu berat 3.75kgs😁).

Selepas dah nampak #ShakleeEffect, saya nekad kongsikan produk baik ni sehingga lah hari ni.. dah hampir 4 tahun 10 bulan dah😍

Saya merupakan bekas penghidap gastrik yang teruk dahulu dan setelah cuba ikhtiar dengan #SetGastrik, gastrik saya makin berkurangan dan beransur pulih sepenuhnya.

Dengan sharing pengalaman saya sendiri, saya happy kerana dapat bantu ramai kawan-kawan yang mempunyai masalah gastrik makin sihat dan tidak lagi bergantung dengan ubat-ubatan💖

Kalu kawan-kawan mau beli produk shaklee atau baru mau cuba produk shaklee, boleh whatsapp saya untuk order dan info-info ya.

Saya ada Ready Stock dan set-set kesihatan yang hot & diminati ramai seperti Set kawal tekanan darah, set kawal gula dalam darah, set kolestrol, set kecantikan luaran dan dalaman, set berat badan ideal, set ibu mengandung berpantang dan menyusu dan macam-macam set lagi memenuhi keperluan anda.

Saya menyediakan perkhidmatab COD untuk area Kota Kinabalu, Penampang & juga Limbang - Brunei. Pengeposan ke Seluruh Pelusuk Malaysia dengan menggunakan service Gdex, Poslaju & CityLink.

Jika ada kawan-kawan yang surirumah atau pelajar yang sedang menunggu panggilan kerja, saya sangat mengalu-alukan kamu join shaklee jana pendapatan sampingan. Saya sangat berharap dapat bantu mereka yang ada keinginan untuk berjaya dalam hidup.
Founder Aurora Legacy
Mentor & Biz Leader Shaklee sejak 2013

Jangan risau, modal untuk mulakan bisnes hanya RM65.00 sahaja.



Hubungi saya :

Sylvia Yong
014-3559395
http://Sylviayong.wasap.my
Pengedar Shaklee & Bisness Leader Shakkee

Apa Bezanya Vit C Shaklee Berbanding Vit C di Pasaran?

Macam-macam jenis vit C ada d pasaran ni. Ada yang main telan, main suntik, main sapu dan mcm2 lagi. Tapi dalam banyak-banyak Vit C, saya jatuh cinta dengan Vit C Shaklee kerana :

√ Vit C Shaklee diperbuat daripada extrak Jagung yang sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai gastrik / pedih ulu hati

√ Vit C Shaklee mempunyai Sustained Release formula. Maksudnya ia disimpan di dalam tisu badan dan dilepaskan secara berperingkat dalam tempoh 5 jam.

√ Vit C Shaklee mengandungi Bioflavonoids. Ini akan menpercepatkan penyerapan khasiat Vitamin C ni berbanding Vitamin C lain terutama vitamin sintetik yang banyak dalam pasaran.

√ Vit C Membantu mengsintesis / menghasilkan Collagen semulajadi badan, yang sangat penting untuk kulit, rambut dan kuku.

√ Meningkatkan penyerapan zat besi.


Tahukah Anda?

Apa simptom-simptom jika kekurangan vitamin c dalan badan?

》Mudah tertekan / Stress - sering letih dan lemah

》Kulit kelihatan sangat kering dan bersisik, tapak kaki keras dan kasar Luka yang lambat sembuh

》Mudah selsema / bersin

》Wajah nampak tua dari usia (Vitamin C penting utk pembentukan kolagen)

》Mudah dapat ulser

》Mudah demam / antibodi tak kuat

》Gusi berdarah

》Salur darah mengecil

》Sakit sendi

》Tanda lebam pada badan

》Weight loss (bukan kurus sihat tapi kurus yang tak sihat, lemah dan kusam)

Pengambilan Vit C secara konsisten sangat penting sebab badan kita tidak dapat menghasilkan Vit C untuk keperluan badan kita.

Banyak manfaat Vit C ni dan antaranya ialah :


★ Membentuk Kolagen - Merangsang pembentukan kolagen. Kolagen ialah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan.

★ Memperbaiki Simptom Pendarahan - Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, lambat pulih dari kecederaan, kulit kering, ruam dan kulit kasar.

★ Peningkatan Sistem Imun - Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, pertingkatkan pemulihan alergi hidung, kulit dan asthma, juga mengurangkan simptom selsema.

★ Memerangi kanser - Ia satu-satunya anti-oksidan yang berkuasa dan mampu meningkatkan inteferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh dgn berkesan.

★ Mencantikkan Kulit - Pengambilan Vitamin C setiap hari akan membantu anda dapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmentasi. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.

★ Memperbaiki Insomnia - Ia memperbaiki insomnia, stress dan masalah mental seperti keresahan.

★ Mengekalkan kolestrol sihat - ia mampu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghalang pendarahan dalam hidung, pendarahan serebral dan skurvi.

====================================

Untuk Order Vit C Shaklee, Sila klik kotak biru untuk Online Order. 

Jika ada sebarang soalan, boleh hubungi saya bila-bila masa di no 014-3559395.

   KLIK SINI UNTUK ORDER :


Sylvia Yong | ID: 591956 | 
Contact no : 014-3559395

Email: sylvia.shaklee@yahoo.com
Facebook : Sylvia Yong


Peluang Yang Ditawarkan Dalan Bisnes Shaklee - 3C

Hari ni saya ingin kongsikan peluang yang ditawarkan dalam bisnes Shaklee iaitu 3C; tawaran yang Shaklee sediakan untuk bisnes partnernya.

3C ni semua orang layak selagi memenuhi syarat yang ditetapkan. Sebenarnya mudah dan senang untuk mencapai 3C ini selagi kita berusaha dan ikut cara mentor sediakan
Peluang Yang Ditawarkan Dalan Bisnes Shaklee -  3C
Peluang Yang Ditawarkan Dalan Bisnes Shaklee -  3C

Ok.. Apa itu 3C?

1st C - CASH BONUS
Terbuka untuk semua yang bergelar Shaklee independent Distributor. Cash bonus 5% - 21% untuk mereka yang layak akan dibank-in setiap 14 atau 15hb ke bank akaun masing-masing.

Selain Cash Bonus, Shaklee mempunyai pelbagai bentuk bonus untuk Leader Shaklee seperti Leadership Bonus, Coordinator Incentive Bonus, Key Coordinator Incentive Bonus, Master Coordinator Incentive Bonus dan OV Incentive Bonus.

2nd C - CAR BONUS
Semua SID yang layakkan diri mencapai rank Supervisor ke atas layak dapat Car Bonus dengan syarat capai target Program Car Bonus Shaklee.

Bagi mereka yang layak, minimum Car Bonus setiap bulan RM550 keatas sehingga infinity. Tidak mustahil hanya Car Bonus sahaja boleh mencecah 5 angka.

Car Bonus adalah dalam bentuk Cash dan akan dibank-in sekali dengan cash bonus yang lain. Shaklee bukan bagi sebiji keta tetapi Cash yang kita boleh guna ikut kesukaan kita.

 3rd C - CONVENTION / INCENTIVE TRIP
Terbuka untuk semua Leaders Shaklee dengan mengumpul Conference Points sepanjang cycle untuk layak dapat incentive trip.
Terdapat 2 jenis Incentive Trip Shaklee sediakan iaitu:
1) Regional trip
2) International trip atau pakej umrah dan ziarah.

Incentive trip ini kita boleh bawa mak ayah dan anak-anak bagi leaders yang dah berkahwin; dan boleh bawa adik beradik bagi leader yang masih bujang.
Incentive Trip Shaklee ini sangat mewah yang bertaraf 5-6 Bintang dan semua perbelanjaan ditanggung 100% termasuk penginapan 6 bintang, pengangkutan, makanan dan allowance makan.
Peluang Yang Ditawarkan Dalan Bisnes Shaklee -  3C
Program 3C yang Shaklee Sediakan Untuk Bisnes Partnernya

Best kah best? Hehehe
Mesti lah best kan...

Kalau anda ingin mengetahui cara untuk mencapai 3C ni, jom join saya dan saya boleh guide anda kerana saya sendiri juga salah sorang qualifier 3C


Hubungi saya:
Sylvia Yong | ID: 591956 | 
Contact no : 014-3559395

Email: sylvia.shaklee@yahoo.com
Facebook : Sylvia Yong






Atasi Masalah Gastrik Dengan Set Gastrik Shaklee

Siapa pernah alami masalah gastrik? Angkat tangan sikit.. hehehe
Rasanya ramai orang sekeliling saya mengalami Gastrik termasuk diri saya sendiri.
Hari ini saya ingin kongsikan cara atasi masalah Gastrik dengan Set Gastrik Shaklee.
Atasi Masalah Gastrik Dengan Set Gastrik Shaklee
Atasi Masalah Gastrik dengan Set Gastrik Shaklee
Read Also : 

Keberkesanan Skincare Youth


Apa itu Gastrik?

Atasi Masalah Gastrik Dengan Set Gastrik Shaklee

Gastrik atau istilah perubatannya, gastritis, adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding/pengalas/mukosa perut yang mempunyai rawatan yang efektif.  
Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang turut menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut.
Punca Lain Terjadinya Gastrik
√ Peminum arak (arak ni bersifat asid)
√ Perokok
√ Makan dengan berlebihan
√ Makan makanan yang terlalu pedas
√ Sering guna ubat penahan sakit (pain killer)
√ Jangkitan
√ Skipping meals
√ Stress
Jika anda ada tanda-tanda seperti di bawah, anda berisiko mempunyai masalah gastrik.
• Pedih hulu hati terutamanya pada waktu lewat malam dan awal pagi?
• Terpaksa memuntahkan kembali makanan supaya berasa lega dari penyakit hulu hati?
• Perut rasa sebu selama berhari-hari?
• Kerap jeluak, sendawa dan perut rasa kembung?
• Rasa sentiasa nak buang air besar tetapi bila buang air besar, cuma keluar cairan sahaja?
• Saluran pernafasan menjadi sempit dan sukar bernafas.
• Tidur kurang lena dan selalu berjaga di tengah malam kerana perut kuran selesa?
• Terasa amat lapar walaupun baru sahaja makan.
• Berat badan menurun.

Read Also : 

Atasi Bell Palsy

Biasa untuk orang yang ada gastrik ni, doktor sarankan makan dalam portion sikit tapi banyak kali dalam sehari supaya penghadaman sempurna.

Selain jaga pemakanan dan gaya hidup, set Gastrik Shaklee dapat membantu meredahkan masalah gastrik yang kita hadapi.

CADANGAN SUPLEMEN UNTUK MENGATASI GASTRIK
1.  Energizing Soy Protein - ESP

ESP merupakan sumber protein unggul daripada kacang soya merupakan sejenis tumbuhan yang tinggi sifat alkalinya yang dapat meneutralkan keasidan di dalam perut. 
Di samping itu, nutrien protein yang terkandung di dalam ESP sangat membantu membina sel-sel badan yang baru bagi menggantikan sel-sel lama yang telah rosak akibat dihakis oleh asid hidroklorik berikutan proses pencernaan makanan.

2. Ostematrix

Pesakit gastrik disarankan untuk mengambil susu atau kalsium, kerana ianya bersifat alkali dan mampu meneutralkan asid di dalam perut.
Selain itu, Kalsium Ostematrix dapat membantu melegakan kekejangan otot perut akibat gastrik.

3. Peppermint Ginger Plus

Shaklee Peppermint Ginger Plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan ketidakselesaan perut. 
Pil-pil juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan air panas untuk minuman herba semulajadi.
 
Atasi Masalah Gastrik Dengan Set Gastrik Shaklee
Set Gastrik Shaklee yang banyak membantu saya 

Read Also :

7 Ciri-ciri Penampilan Diri 


Di sini, saya kongsikan beberapa testimonial dari customers yang mengamalkan set gastrik untuk atasi masalah gastrik.

 
Atasi Masalah Gastrik Dengan Set Gastrik Shaklee
Gastrik makin beransur baik selepas mengamalkan set gastrik 2 hari

Atasi Masalah Gastrik Dengan Set Gastrik Shaklee
Mak makin bertenaga selepas gastrik sembuh dengan amalkan set gastrik ini
======================================
Jika anda mengalami masalah seperti di atas, anda boleh cuba ikhtiar dengan set Gastrik ini.

Untuk Order, Sila klik kotak biru untuk Online Order. 

Jika ada sebarang soalan, boleh hubungi saya bila-bila masa di no 014-3559395.

   KLIK SINI UNTUK ORDER :


Sylvia Yong | ID: 591956 | 
Contact no : 014-3559395

Email: sylvia.shaklee@yahoo.com
Facebook : Sylvia Yong


Tips Cara Atasi Rasa Lapar Berpuasa Untuk Orang BerGastrik

Tinggal beberapa hari lagi kawan-kawan beragama Islam akan menjalankan ibadah puasa di Bulan Ramadhan kan...
Kamu dah buat persediaan kah kawan-kawan semua?

Bagi kawan-kawan yang ada masalah gastrik biasa akan mengalami kesukaran untuk memyempurnakan ibadah berpuasa penuh sebab serangan gastrik yang datang tidak menentu.


Tips Cara Atasi Rasa Lapar Berpuasa Untuk Orang BerGastrik
Alami Masalah Gastrik Semasa Berpuasa? Cuba Amalkan Tips dan Cara ini

Gastrik ni biasa berlaku bila perut kosong, dinding perut mengalami luka dan keradangan serta perut masuk angin dan rasa senak pedih ulu hati.



Orang yang ada gastrik ni biasa disarankan makan banyak kali dalam sehari tetapi dalam kuantiti yang sedikit. Ini adalah untuk elak perut cepat kembung dan senak serta proses pencernaan dapat dilakukan dengan baik.


Hari ni saya ingin berkongsi tips cara atas rasa lapar semasa puasa terutama untuk mereka yang ada masalah gastrik.
1. Jangan SKIP SAHUR dan bersahur pada waktunya.
- jangan sahur terlalu awal dari waktu atau sahur last minit kerana akan membuatkan kita kelam kabut dan perut mudah senak.

2. Buat senaman ringan sebelah petang sebelum berbuka.
- Senaman ringan dapat membantu otot perut kita bekerja secara perlahan walaupun seharian tiada makanan di dalam perut.

3. Makan secara Sederhana 
- Makan Sedikit tetapi Kerap selepas berbuka.

4. Jangan berbuka dengan makanan yang berlemak, pedas dan masam.

5. Elak minum minuman bergas dan berkafein semasa berbuka puasa.

Selain itu, saya ingin kongsikan salah satu cara mudah, selamat dan berkesan untuk atasi masalah gatrik semasa berpuasa iaitu berpuasa dengan Mighty 3 Gems dan Peppermint Ginger.
Mighty 3 Gems ini terdiri daripada ESP (Protein), Mealshake dan Performance Drinks.

Berbekalkan 3 produk ni, ibadah puasa dapat dijalankan dengan lebih mudah dan gembira.

Read Also : Set Jerawat Shaklee


Bagaimana Set Mighty 3 Gems bantu dalam puasa?

 ESP
- Sumber protein tinggi yang akan membuatkan kita rasa kenyang yang lebih tahan lama.
- Protein membantu memulihan luka di dalam perut dengan menggantikan tisu di dinding perut yang telah rosak akibat keradangan oleh asid.

⇨ Meal Shakes 
- Sumber multivitamin yang terbaik. Bila kita berpuasa, badan kita sebenarnya melalui proses detoksifikasi. Sementara detoksifikasi itu berlaku, Meal Shakes dapat memastikan badan kita mendapat bekalan nutrien baru yang mencukupi.

 Performance Drinks 
- Minuman seperti isotonik tetapi tanpa gas yg mengelakkan dehidrasi dalam badan dan kulit. Badan kekal rasa segar dan tidak akan rasa mudah dahaga. Digalakkan juga diambil masa berbuka supaya cepat menyegarkan badan dari keletihan.

⇨ Peppermint Ginger Plus
- Peppermint Ginger Plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan ketidakselesaan perut.


Tips Cara Atasi Rasa Lapar Berpuasa Untuk Orang BerGastrik
Set Puasa Yang Dapat Bantu Orang Bergastrik Berpuasa Dengan Sempurna

Saya kongsikan juga video Tips Cara Atasi Rasa Lapar Berpuasa untuk Orang Bergastrik.
Selamat menonton :)







Cuba la set Mighty 3 Gems & Peppermint Ginger hari ni. Anda akan rasa perbezaannya

Read juga : Punca dan Cara Merawat Kayap Dengan Berkesan
======================================================
Jika anda mengalami masalah gastrik dan dah cuba macam-macam rawatan, anda boleh cuba ikhtiar dengan Mighty 3 Gems & Peppermint Ginger.

Untuk Order, Sila klik kotak biru untuk Online Order. 

Selepas anda membuat order, sila hubungi saya untuk cara pengambilan yang betuk di 014-3559395.

Jika ada sebarang soalan, boleh hubungi saya bila-bila masa.

    KLIK SINI UNTUK ORDER :


Sylvia Yong | ID: 591956 
Contact no : 014-3559395

Email: sylvia.shaklee@yahoo.com

Facebook : Sylvia Yong




6 Sebab Kenapa Kita Perlu Mengambil Makanan Tambahan / Vitamin

" Saya Tidak Perlu Mengamalkan Pengambilan Makanan

Ramai di antara kita pasti tertanya-tanya, dan soalan yang lazim bermain di minda adakah perlu atau tidak saya mengambil vitamin tambahan untuk menampung keperluan fungsi-fungsi badan yang optimum?
  • Tak perlu sebab saya selalu bersenam
  • Tak penting sebab saya selalu makan sayur dan buah
  •  Tak semestinya kerana saya makan makanan yang seimbang.

Sebelum kita katakan “tidak perlu” pada makanan tambahan. Kita perlu tahu, jika kita makan untuk hidup dan melakukan aktiviti harian, pernah tak terpikir, sel-sel badan perlu apa untuk menjalankan fungsi-fungsinya dengan sihat, sel-sel badan juga perlu makanan, iaitu vitamin serta mineral yang terdapat di dalam makanan seharian kita sebenarnya, tanpa zat yang mencukupi, sel-sel badan tidak mampu membaikpulih kerosakkan pada tahap yang memuaskan.

Adakah dengan menggunakan penglihatan mata kita pada sayur-sayuran serta buah-buahan yang kelihatan segar pada luaran, kita dapat mengetahui jumlah zat-zat yang terdapat di dalamnya? 

6 Sebab Kenapa Kita Perlu Mengambil Makanan Tambahan / Vitamin
Perlukah Kita Ambil Makanan Tambahan / Vitamin?

6 Sebab Mengapa kita perlu mengambil  makanan tambahan atau Vitamin adalah:-


1. Kekurangan Vitamin Serta Mineral Di Dalam Tanah Itu Sendiri

Kita sering melihat para petani menanam segala sayur serta buah-buah kesukaan kita. Tapi tahukah kita, teknik yang digunakan menyebabkan kita sedang menghadam makanan yang kekurangan vitamin serta mineral. Tanah yang sering digunakan untuk tujuan tanaman komersial suatu hari akan menjadi haus serta lusuh dari jumlah vitamin serta mineral sedia asal. Ini adalah kerana teknik yang digunakan hanyalah untuk menampung permintaan yang tinggi. Baja-baja yang digunakan adalah untuk mempercepatkan tumbesaran agar ianya dapat dipasarkan dengan secepat mungkin untuk menggaut keuntungan.

Penyerapan vitamin serta mineral oleh tumbuhan adalah pada kadar yang perlahan, proses ini telah diganggu dengan penggunaan baja yang hanya mempercepatkan penyerapan zat-zat dari tanah dan ianya menjejaskan penyerapan zat-zat vitamin serta mineral ke dalam sel-sel tumbuhan itu sendiri. Akibat daripada ini, kita sedang menghadam sayur-sayuran serta buah-buahan yang berkeadaan “kekurangan zat”  dan hasilnya badan kita sedang menerima “kekurangan vitamin” ke dalam badan. Untuk memastikan kita tidak berada dalam “kekurangan vitamin” pengambilan “multivitamin” adalah cara selamat serta tepat (kuantiti dinyatakan di dalam botol maka kita boleh mengetahui jumlah zat yang diambil setiap hari)

 2. Masa Pengedalian Buah-buahan Serta Sayuran

Bagi mereka yang memasak untuk keluarga kesayangan, perkara pertama yang sering dicari adalah dimana hendak membeli bahan-bahan mentah yang segar kerana kita menginginkan keluarga kita mendapatkan zat-zat yang penting untuk kekal sihat. Oleh kerana kita tidak menanamnya sendiri, maka kita hanya membeli sahaja di pasaraya serta pasar basah yang terdekat tanpa mengetahui berapa lama ia telah dipamerkan di atas rak-rak penjual. 

Pernah kita terpikir tak? Sayur-sayur serta buah-buahan kegemaran kita kebanyakkanya diimpot dari Negara luar dan ianya mungkin telah dipetik berminggu-minggu sebelum ianya sampai di pasaraya serta pasar basah di mana kita membeli, biarpun ianya datang dari ladang tempatan, zat-zat darinya telah mula hilang di saat penuaiannya. 

Seperti yang dibincang di atas tadi, buah-buahan serta sayur-sayuran tersebut yang mungkin “kekurangan vitamin” akibat daripada cara penanaman, proses pengedaran tersebut dari ladang ke destinasinya juga akan mengakibatkan kehilangan vitamin secara perlahan walaupun luaranya kelihatan sungguh menawan.
6 Sebab Kenapa Kita Perlu Mengambil Makanan Tambahan / Vitamin
Buah-buahan dan Sayuran yang diimport mengambil masa yang lama berada di pasaran.
Keadaan ini akan menyebabkan nutrisi dalam buah dan sayur tersebut makin berkurangan

 3. Cara Masakan Kita Seharian

Kita makan untuk hidup, hidup dalam keadaan sihat atau tidak bergantung dengan aktiviti harian kita. Dari ladang dengan masa pengedarannya telahpun mengalami “kekurangan vitamin”, cara kita memasak akan menjejaskan lagi kandunganya. 

Vitamin serta mineral yang ada di dalam pemakanan seharian kita sebenarnya sensitif kepada suhu. Goreng-goreng makanan kita enak dimakan tapi ianya merosakkan segala kandungan vitamin serta mineral yang ada. Salah satu contoh tabiat kita adalah pada mengoreng ikan. Kita tahu ikan mengandungi omega-3 yang baik untuk pengawalan kolestrol, tetapi ianya sebenarnya amat sensitif kepada suhu. Akibat daripada cara mengoreng kita yang selalunya hingga “crispy” hasil gorengan ikan tadi mengalami kekurangan zat omega-3 yang baik untuk ant-iinflamasi dan diperkayakan dengan omega-6 (terdapat daripada minyak masak) yang menyebabkan inflamasi pada badan kita. 

Bagi mereka yang mengemarkan gorengan pada makanan mereka, adalah disyorkan mengambil vitamin tambahan Omega-3 untuk mengimbangkan Omega-6 yang banyak terdapat pada tabiat pemakanan tadi. Untuk mengekalkan kandungan vitamin dan mineralnya, cara paling baik adalah memakannya dengan keadaan asalnya iaitu mentah, namun tidak semua dapat memakannya dengan mentah. Oleh itu, pengambilan tablets vitamin adalah cara termudah dan senang untuk diambil.
6 Sebab Kenapa Kita Perlu Mengambil Makanan Tambahan / Vitamin
Makanan yang digoreng dengan minyak yang panas memudahkan nutrisi makanan tersebut hilang,

4. Tidak Mengambil Makanan Secara Tetap

Ramai di antara kita mengabaikan pemakanan yang sihat. Salah satunya adalah tidak mengambil sarapan pagi sebelum memulakan kerja . Perkara ini terjadi atas sebab sering tidur lewat akibatnya bangun lewat dan tidak berkesempatan untuk sarapan. Golongan sebegini sering menyelesaian masalah perut kosong ini dengan memakan dengan banyak pada waktu tengahari.

Tahukah anda? Cecair penghadam perut tetap menghadam di dalam perut walaupun ketiadaan makanan.  Dan akibatnya cecair ini akan lama-kelamaan akan menghakis lapisan perut kita dan mengakibatkan penyakit “gastrik”  jika kita sering mengabaikan sarapan. Mulakan mengamalkan sarapan setiap hari, di sini saya boleh mengesyorkan pengambilan “esp soy” yang sangat mudah disediakan, dan boleh dicampur dengan buah-buahan kegemaran anda untuk kesesuaian citarasa dan merasa kenyang hinggalah tiba pada waktu makan seterusnya.

5. Keadaan Usia Kita

Hari demi hari, badan kita dimamah usia. Dengan itu, kadar penyerapan vitamin serta mineral yang sangat diperlukan akan semakin berkurangan. Kita berpendapat, orang yang telah berusia pasti akan mengalami masalah kesihatan orang berusia iaitu dipanggil “ malgeneration diseases”. Namun kita mungkin kurang perasan, jika kita mengabaikan keadaan kekurangan vitamin ini berlaku, maka masalah kesihatan orang yang berusia ini akan menjadi lebih teruk dari masa yang sepatutnya. 

Salah satu kebiasaan masalah yang kerap kita dengar adalah “osteo perosis” pada orang berusia. Masalah ini terjadi bila tulang menjadi rapuh, oleh itu kita dapat melihat sesetengah orang membongkok dan ada yang masi mampu berdiri tegak pada usia yang sama. untuk memastikan pengambilan kalsium yang mencukupi, “ostematrix” boleh diamalkan kerana setiap tablets yang diambil tertera jumlah kandungan kalsiumnya.

6. Gaya Kehidupan Kita

Tidak dinafikan kita hidup di dalam keadaan tekanan melalui komitmen kita terhadap kerja hakiki, keluarga, sekolah dan lain-lain. Walaupun berdepan dengan keadaan tekanan ini, sebenarnya, badan kita dicipta mampu menangani masalah sebegini dengan rembesan hormon-hormon di dalam badan kita agar kita tidak mengalami kerosakkan maksima. 

Bila keadaan tekanan telah reda, badan kita akan menghantar isyarat kepada organ-organ badan tertentu agar hormon yang dirembeskan akan dikembalikan ke tempat asal mereka. Walaupun badan kita mampu menangani tekanan tersebut, ia tidak mampu menangani tekanan yang lebih daripada kemampuannya dan hasilnya akan menjejaskan tahap imunisasi badan kita terhadap serangan penyakit. Oleh itu, pengambilan vitamin memainkan peranan untuk membekalkan zat-zat yang diperlukan untuk memperbaiki kerosakan sel-sel badan tadi dan mengantikan ia dengan yang baru. 

Untuk mengurangkan tekanan pada waktu siang, pengambilan vitamin “B-complex” untuk menurunkan kadar tekanan yang dihadapi serta mengembalikan tenaga pada badan  kerana sifatnya “energy booster” kerana badan kita akan merasa lemah setelah reda sesuatu tekanan. Untuk menangani tekanan pada waktu malam pula, pengambilan “kalsium” dapat membantu memberikan rasa rileks pada badan dan mampu memberikan keadaan tidur yang selesa pada pengamalnya. Tidur yang secukupnya serta lena adalah baik, kerana badan kita membaikpulih segala kerosakkan sel-sel pada waktu tidur. 

Sehubungan dengan itu, badan dicipta untuk bergerak dan bukannya hanya seperti patung. Tahukah kita, dalam pada kita bergerak, tulang-tulang badan kita dapat melambatkan tulang daripada proses osteoporosis iaitu proses tulang rapuh. Dan dalam kita sedang menghadam makanan serta bersenam, adakah kita tahu hasil terakhir ialah pembentukan radikal bebas di dalam badan kita sendiri yang menjadikanya tidak seimbang di dalam badan, lama-kelamaan radikal bebas yang tidak seimbang di dalam badan akan mula merosakkan sel-sel badan yang tidak mendapat zat-zat yang mencukupi untuk ia membaikipulih kerosakkannya.

Semoga perkongsian ini membawa manfaat kepada kita semua.

Coretan by Sylvia.
Email: sylvia.shaklee@yahoo.com
Facebook : Sylvia Yong