6 Jenis Masker DIY Mengecilkan Liang Pori Muka

Baru-baru ni saya dan husband ada buat skin analisis dan result kami sama; masalah liang pori besar (sehati sejiwa kan.. chewahh)

Liang pori besar ini boleh dibagi perumpaan macam tu kulit orange, dari jauh dah nampak pori-pori di permukaan kulit..
Tidak kah sandis kalau gitu

Liang pori yang besar boleh menyebabkan kulit muka kusam, tidak bermaya dan muka kelihatan lebih tua dari usia sebenar.

Saya juga seperti wanita lain yang inginkan kulit halus, gebu dan sihat

So setelah saya "study" dan google, kita boleh buat masker untuk mengecilkan liang pori muka. Dan semestinya bahan-bahan masker ini senang didapati, kos rendah dan mudah disediakan

Di sini saya kongsikan 6 jenis masker DIY (Do It Yourself) mengecilkan liang pori muka.
6 Jenis Masker DIY Mengecilkan Liang Pori Muka

Nanti malam kita boleh terus buat masker DIY ni sebelum tidur.. manatau besok bangun-bangun kulit jadi lawa



1. Masker Tomato

    Cara Penyediaan :

    1. Blend sebiji tomato sehingga lumat

    2. Sapukan paste tomato tadi di muka

    3. Biarkan 15-20minit

    4. Bilas dengan air bersih
Masker Tomato

2. Masker Lemon

    Cara Penyediaan :

    1. Ambil sebiji lemon dan kisar atau hiris

    2. Sapu pada muka

    3. Biarkan 20minit dan kemudian bilas dengan air sejuk

6 Jenis Masker DIY Mengecilkan Liang Pori Muka
Masker Lemon


3. Masker Lidah Buaya

    Cara Penyediaan :

    1. Ambil titisan atau air lidah buaya

    2. Sapukan pada muka dan dibiarkan 20minit

    3. Bilas dengan air sejuk
6 Jenis Masker DIY Mengecilkan Liang Pori Muka
Masker Lidah Buaya


4. Masker Buah Betik

    Cara Penyediaan :

    1. Ambil sebiji 2 potong kecil dan leyekkan atau blend

    2. Sapu pada muka wajah dan biarkan 20-30minit

    3. Bilas dengan air bersih
6 Jenis Masker DIY Mengecilkan Liang Pori Muka
Masker Buah Betik

5. Masker Timun

    Cara Penyediaan :

    1. Ambil 1/3 timun dan blendkan menjadi jus

    2. Campurkan jus timun dengan tepung jagung menjadi paste
    
    3. Sapukan paste pada kulit muka dan biarkan 20-30minit

    4. Bilas dengan air sejuk sehingga bersih


6 Jenis Masker DIY Mengecilkan Liang Pori Muka
Masker Timun


5. Masker Collagen Powder

    Cara Penyediaan :

    1. Ambil sachet Collagen Powder dan  dan bahagikan kepada 5 bahagian

    2. Ambil sebahagian tadi dan campurkan dengan sedikit toner, yogurt atau air putih
    
    3. Gaul sehingga rata dan sapukan pada kulit muka 

    4. Biarkan beberapa minit sehingga masker kering dan kulit muka terasa tegang

    5. Bilas dengan air bersih

6 Jenis Masker DIY Mengecilkan Liang Pori Muka
Masker Collagen Powder

Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada anda semua. Sharing is Caring.

Coretan by Sylvia.
Email: sylvia.shaklee@yahoo.com
Facebook : Sylvia Yong
Contact no : 014-3559395













7 comments:

Suhanah Muslin said...

Wow tips yg berguna...tq

fatin hamzah said...

BOLEH APPLY NI MASKER MURAH DAN RINGKAS

Nowa Mommy said...

Bagus ni diamalkan

Ceritera Mamawawa said...

Bahan pun senang dpt

Sharren K. N. said...

Wlw topic paling saya minat. Thanks nenda

Diana Danias said...

wah mudah dna senang

Shafizahman said...

Mahu rajin la ni pakai mask sebab liang pori di muka pun memang besar dan jelas ni. Huhu